Pazar İlçesinde, “Sebze Yetiştiriciliği” konulu panel düzenlendi.
Gaziosmanpaşa Üniversitesi ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün ortaklaşa düzenlediği panelde, Pazar çiftçisi sebze yetiştiriciliği konusunda bilgilendirildi.
Moderatörlüğünü Gaziosmanpaşa Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Resul Gerçekcioğlu’nun yaptığı panelde, sebze üretiminde Tokat’ta birinci sırada yer alan Pazar İlçesi çiftçisine, verimliliği artırmak için üretimin her aşamasında yapılması gerekenlere ilişkin bilgiler verildi.
Panelistlerden Pazar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Selami Adaş, Pazar’ın mevcut tarımına ilişkin katılımcılara bilgiler verdi; sebze ve meyve ekim alanlarının durumundan, çiftçilere sağlanan kredilerden ve projelerden bahsetti.
Doç. Dr. Necdettin Sağlam ise, “Sebzecilik Potansiyeli ve Geliştirme İmkanları” konulu sunumunda, toplam sebze üretiminde ve verimlilikte Pazar İlçesinin Tokat’ta birinci sırada olduğunu söyledi. Buna rağmen kışlık sebze üretim oranının çok düşük olduğunu belirten Sağlam, ‘brokoli, karnabahar’ gibi ürünlerin yetiştirilmesine ağırlık verilmesi gerektiğini dile getirdi.
Örtü altı yetiştiriciliğine geçildiği takdirde üretimin iki katına çıkacağını da belirten Sağlam, çiftçilerden arazi toplulaştırılması çalışmalarına destek olmalarını istedi.Sağlam ayrıca, sebzeye dayalı sanayi tesislerinin kurulması ve sebze ürün desenine yeni sebze türleri ve tiplerinin eklenmesi konularının da çok önemli olduğunu ifade etti.
Panelistlerden Prof. Dr. Hüseyin Şimşek ise, “Sebze Yetiştiriciliğinde Damla Sulama Sistemi” konusunda çiftçileri bilgilendirdi. Damla sulama tekniğinden ve bu tekniğin diğer sulama sistemine göre üstün yanlarından bahseden Şimşek, bu yöntemle gelir ve kalitenin artacağını dile getirdi.
Prof. Dr. Yusuf Yanar ise, “Sebze Üretim Alanlarında Bitki Koruma Sorunları ve Çözüm Önerileri” başlıklı sunumunda, sebzelerde ortaya çıkan hastalıklardan örnekler verdi. Bu hastalıklarla mücadele yöntemlerini anlattı.
Pazar Belediye Başkanı Şerafettin Pervanlar, Pazar Kaymakamı Sefa Güler ve Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin’in yaptığı selamlama konuşmalarının ardından kürsüye gelen Vali Cevdet Can ise, amaçlarının çiftçilerinin kazançlarını daha da artırmak olduğunu söyledi.
Arazinin çok parçalanmış olmasının verimliliği düşürdüğünü dile getiren Vali Can, ortalama 5 dönüm olan arazi büyüklüğünün verimliliğin önündeki en önemli engel olduğunu, bunun en az 20 dönüme çıkarılması gerektiğini ifade ederek bu konuda çiftçilerden destek istedi.
Kazova’ya, Türkiye’nin en büyük halinin kurulacağını da dile getiren Vali Can, bu halin çiftçilerin işlerini kolaylaştıracağını; hangi ürünlerin ekileceği, ürünlerin nasıl paketleneceği, nasıl pazarlanacağı konusunda çiftçilere rehberlik edileceğini ifade etti.
Seracılık konusunda çiftçilerin destekleneceği müjdesini veren Vali Can, böylelikle 4-5 aylık üretimin 7-8 aya çıkarılacağını söyledi. Kooperatifçiliğin gelişmesinin çok önemli olduğunu da dile getiren Vali Can, böylelikle çiftçinin cebine giren paranın daha da artacağını ifade etti.
Panelin sonunda, çiftçiler soru ve sorunlarını dile getirdiler.
Pazar İlçesinde bulunan bir salonda düzünlenen “Sebze Yetiştiriciliği” konulu panele, Vali Cevdet Can’ın yanı sıra, GOÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Pazar Kaymakamı Sefa Güler, Pazar Belediye Başkanı Şerafettin Pervanlar, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü M. Ali Yavaş, diğer davetliler ve çiftçiler katıldı.
[ilightbox id=”78″][/ilightbox]